Holenderski Plukon Food Group kupuje śląski Algas

Robert /

Plukon Food Group doszła do porozumienia z udziałowcami Algas SP Sp. z o.o. w sprawie przejęcia 100% udziałów w ich działalności uboju i przetwórstwa drobiu. Algas, firma rodzinna prowadzona przez dwie generacje rodziny Szatan w okolicach Katowic, jest lokalnym liderem w branży uboju i przetwórstwa drobiu na południu Polski.

Przejęcie, mające miejsce po osiągnięciu obrotu w wysokości około 35 mln euro w 2023 roku, ma na celu dalszy rozwój Plukon Food Group w Polsce. Integracja Algas w strukturze PFG otwiera nowe możliwości dostarczania wysokiej jakości produktów drobiowych klientom detalicznym i gastronomicznym w Polsce i Europie. Obecni właściciele będą nadal zaangażowani w prowadzenie ubojni i zakładu przetwórczego, a ich fermy brojlerów nadal będą dostarczać kurczaki do ubojni Algas.

Plukon Food Group to innowacyjny gracz w Europie na rynku drobiu, dań i sałatek, komponentów posiłków oraz białek alternatywnych. Firma posiada 33 lokalizacje w sześciu krajach Europy i w 2023 roku osiągnęła obrót w wysokości 3,1 miliarda euro, zatrudniając 9500 pracowników.