Dr Gerard sprzedany do hiszpańskiej grupy Adam Foods
Grupa Adam Foods Biscuit sfinalizowała przejęcie firmy dr Gerard od funduszu inwestycyjnego Bridgepoint. To strategiczne przejęcie, które ma wzmocnić pozycję Adam Foods na rynku, a celem jest utworzenie ogólnoeuropejskiej grupy produkującej ciastka o dużym potencjale produkcyjnym i innowacyjnym. Prezes Adam Foods podkreśla, że ta zmiana właścicielska otwiera nowe możliwości wzrostu i wprowadzania innowacji, zwłaszcza w tworzeniu nowych przepisów ciastek dostosowanych do trendów rynkowych. Zarówno Adam Foods, jak i dr Gerard, zachowują swoją elastyczność, dynamikę i pasję do jakości, co ma stworzyć synergię między różnorodnym portfolio produktów obu firm.
Adam Foods to hiszpańska firma specjalizująca się w produkcji i sprzedaży różnych produktów, w tym ciastek, pasztetów, miodu, ciast, bulionów i chleba. Posiada 10 zakładów produkcyjnych w Hiszpanii i Portugalii, zatrudniających ponad 1 400 pracowników. Jej produkty są dostępne na rynkach międzynarodowych w ponad 75 krajach, a obroty wynoszą 350 mln euro.
Firma dr Gerard jest jednym z największych producentów ciastek i wafli w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Oferuje ponad 200 różnych produktów, w tym wafle w czekoladzie, markizy, ciastka kruche, ciastka z nadzieniem i polewą oraz pierniki. Firma posiada zakłady produkcyjne w Międzyrzecu Podlaskim i Radzyniu Podlaskim i eksportuje swoje produkty do blisko 50 krajów. Jej obroty wynoszą 130 mln euro, zatrudniając 1 100 osób, a posiada również spółki zależne w Rumunii i na Węgrzech.